La ce trebuie să fii atent când citești eticheta unui corp de iluminat?

La ce trebuie să fii atent când citești eticheta unui corp de iluminat?

De fiecare dată când vrem să achiziționăm un corp de iluminat, fie că este vorba despre o lustră, lampă, sau aplică, trebuie să fim siguri că acesta este exact ceea ce ne dorim și răspunde cerințelor noastre. Cum aflăm acest lucru? Citind cu atenție eticheta produsului. Pentru că sunt informații mai greu de înțeles, dacă nu cunoști acest domeniu, mai jos îți prezentăm principalele aspecte de care trebuie să ții seama atunci când citești eticheta unui corp de iluminat.

Eficiența luminoasă

Mulți dintre noi credem că puterea corpului de iluminat, care este exprimată în W (15, 20, 80, 100 W etc.) este cea mai importantă, pentru că având o putere mai mare, acesta va genera mai multă lumină. Surpinzător sau nu, această presupunere este doar parțial adevărată! Trebuie să avem în vedere și eficiența luminoasă atunci când vrem să luăm o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză. Este bine de știut faptul că fluxul luminos se măsoară în lumeni (lm) și reprezintă cantitatea de lumină pe care un corp o generează. Eficiența luminoasă este, de fapt, cantitatea de lumină emisă de un corp folosind o anumită cantitate de energie și se măsoară în lumeni/Watt (lm/W). Să luam exemplul unui bec economic de 14W. Acesta emite aprox. 800lm, în timp ce Ambiflux Capella (corp de iluminat cu LED) având aceeași putere de 14W emite 1500lm. Sfatul nostru este să fiți atenți și la eficiența luminoasă (lm/W) atunci când alegeți corpul de iluminat, nu doar la puterea consumată de acesta.

Distribuția luminoasă

Distribuția luminoasă este un aspect pe care mulți dintre noi îl trecem cu vederea, deși este important și trebuie luat în calcul. Aceasta reprezintă suprafața pe care este distribuit fluxul luminos (lumenii emiși), mai exact, cât se folosește din fluxul luminos total generat. Astfel, în cazul unei distribuții luminoase simetrice de 98˚, pornind de la sursa de lumină (de exemplu un corp de iluminat cu LED), lumina formează un unghi de 98˚ și este concentrată doar în acei 98˚. Corpurile de iluminat cu LED oferă și distribuții luminoase asimetrice, deoarece sunt special concepute în acest scop și adaptate funcției pe care trebuie să o îndeplinească. Pentru iluminatul stradal, de exemplu, corpurile de iluminat cu LED dirijează lumina exact în locul în care este nevoie, reducând astfel poluarea luminoasă. Se poate întâmpla ca distribuția luminoasă să nu fie precizată pe toate etichetele unui produs, de aceea, este important să apelezi la sfatul unui specialist în domeniu.

Temperatura de culoare

De câte ori nu ți s-a intâmplat ca în aceeași încăpere să ai becuri ce emit lumină diferită unul galbenă, unul alb-albastră? Acest lucru se întâmplă dacă nu ții cont de temperatura de culoare. Temperatura la care funcționează un bec, sau o lampă LED, este cea care determină tipul de lumină pe care acesta/aceasta îl va genera. Temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin (K). Este extrem de importantă, deoarece fiecare nuanță generată are diferite efecte asupra organismului uman și asupra stării noastre de spirit, de aceea este esențial să ținem cont de acest aspect, dar și de destinația încăperii în care va fi instalat corpul de iluminat. Dacă temperatura de culoare este mai mică de 3.000 de grade Kelvin, lumina generată va fi de culoare alb cald, similară cu lumina dată de o lumânare aprinsă, fiind culoarea standard a becurilor, este potrivită pentru iluminatul livingului de exemplu. Atunci când temperatura de culoare variază între 3.500 și 4.100 de grade Kelvin, becul va emite lumină alb neutru, iar când se depășesc 5.000 de grade Kelvin, lumina generată va fi alb rece, cu tente de albăstrui, asemănătoare cu lumina puternică dintr-o zi senină. Acest tip de lumină este potrivit pentru birouri și spații de studiu, deoarece îți va mări productivitatea și menține starea de concentrare și nivelul ridicat de energie (află mai multe despre temperatura de culoare aici). Nu ezita să apelezi la specialiștii în domeniu, dacă ai orice nelămurire cu privire la aceste aspecte, sau la altele, pentru că este esențial ca tu să iei cea mai bună decizie de achiziție a unui corp de iluminat care să ți se potrivească!