Ce înseamnă iluminatul corect?

Ce înseamnă iluminatul corect?

Te-ai întrebat vreodată din ce motive arhitecții pun preț pe iluminatul corect al locuinței tale? Răspunsul ține cont de mai multe aspecte. Chiar dacă mai întâi ne gândim că este vorba doar despre estetică, despre modul în care sursele de lumină se integrează în decorul general al unei încăperi și o fac mai frumoasă, trebuie să trecem și de ceea ce vede ochiul și să analizăm ce resimte întregul corp. O sursă de lumină greșit amplasată, sau temperatura de culoare a becurilor pot contribui la confortul nostru de zi cu zi, deci implicit la menținerea sănătății noastre. De aceea, este important iluminatul optim în orice spațiu interior!

Aspectele de care trebuie să ții cont pentru a avea încăperi calde, spațioase, dar mai ales primitoare, pornesc de la analiza modului în care lumina naturală influențează spațiul și, în funcție de cele observate, continuă cu alegerea corectă a surselor de lumină artificială.

Lumina naturală este influențată de punctele cardinale, de aceea modul în care pătrunde în încăperi este diferit. De exemplu, lumina de Nord este văzută ca fiind rece, iar vara razele soarelui de amiază pătrund în încăpere sub un unghi mai mare ceea ce înseamnă că încăperea va fi răcoroasă, în timp ce pe timpul iernii vor pătrunde sub un unghi mai mic și, în consecință, cu mai multă ușurință în cameră. Lumina care pătrunde în cameră dinspre Est asigură încăperii dimineți luminoase și după amiezi mai întunecoase pentru că nu va beneficia de lumină directă. Din acest motiv, cel mai adesea dormitoarele sunt orientate în această parte.

Lumina de Sud este prezentă în încăperi pe tot parcursul zilei. Este caldă și strălucitoare, cantitatea care pătrunde în cameră diferă în funcție de anotimp, uneori, la prânz devine chiar orbitoare și trebuie ajustată prin intermediul altor artificii de design. Lumina de Vest pătrunde în interior începând cu orele prânzului și până la lăsarea serii, însă pe finalul zilei lumina va fi mult mai plăcută față de amiază când poate fi orbitoare.

În funcție de aceste aspecte ale modului în care pătrunde lumina naturală în încăpere, de cele mai multe ori, sunt amplasate și camerele, însă când acest lucru este imposibil, iar camerele în care ar trebui să existe mai multă lumină sunt amplasate mai puțin corect, soluția este alegerea corectă a surselor de lumină artificială. Iluminatul corect este cel care îți asigură lumină suficientă pentru a-ți desfășura activitatea, iar când lumina naturală prezentă sau nu este suficientă, sursele de iluminat Ambiflux îți oferă lumina necesară în funcție de fiecare cameră. Mai intensă sau mai difuză, mai caldă sau mai rece, lumina oferită de tehnologia LED îți garantează un spațiu cald și primitor, dar mai ales un spațiu care să îți asigure confortul de care ai nevoie în funcție de specificul camerei respective.