De ce să alegi sursele de lumină în funcție de specificul camerei

De ce să alegi sursele de lumină în funcție de specificul camerei

Pentru cei mai mulți dintre noi, casa reprezintă mai mult decât un simplu spațiu, reprezintă acel loc în care ne simțim cel mai bine, în care ne petrecem timpul alături de cei dragi, în care ne desfășurăm activitățile zilnice, pe scurt, acel loc unde ne simțim în largul nostru. De aceea avem grijă ca fiecare cameră să fie decorată în așa fel încât să dispunem de confortul necesar desfășurării fiecărei activități în parte.

Dacă până nu demult iluminatul nu reprezenta una dintre prioritățile tale atunci când îți amenajai locuința, este timpul să alegi sursele de lumină potrivite pentru fiecare încăpere și asta pentru că lumina poate schimba întru-totul aspectul camerei și contribuie la menținerea sănătății tale și a bunei dispoziții. Ce trebuie să faci? Să alegi corpul de iluminat în funcție de încăpere.

Pentru bucătărie nu ai nevoie de un singur corp de iluminat, amplasat în centrul încăperii, ci trebuie să alegi corpurile de iluminat astfel încât fiecare punct de interes să fie luminat corespunzător: masa, blatul mobilei, aragazul sau plita, chiuveta sau frigiderul. Din acest motiv, cea mai bună alegere ar fi amplasarea surselor de lumină pe partea de jos a corpurilor suspendate. Dacă spațiul de care dispui este unul destul mic, este indicat să amplasezi lumini artificiale sub mobilier. Din acest motiv, îți recomandăm Ambiflux Rigletto, un corp de iluminat liniar, subțire, discret, dar care asigură cantitatea de lumină suficientă. Pentru a crea iluzia unui spațiu mai înalt și mai larg, poți amplasa și câteva spoturi Ambiflux Pollux montate în tavan, dar orientate către pereți și nu așa cum se obișnuiește în general, în jos.

Știm că livingul este cartea de vizită a casei tale, de aceea nu trebuie să dai greș în alegerea corpului de iluminat și să știrbești din frumusețea decorului pe care l-ai ales. Iluminatul general al livingului poate fi realizat cu ajutorul unei plafoniere, de regulă orientată în sus, a unei scafe de lumină sau a corpurilor aplicate pe pereți. Ambiflux Rigletto reprezintă alegerea cu care nu poți da greș, deoarece forma lor îți permite să le amplasezi în spații mici, dar esențiale, astfel încât să dispui de cantitatea de lumină necesară. De exemplu, dacă le poziționezi în spatele televizorului, lumina ce are intensitatea de maximum 20 W va contracara lumina ecranului. Pentru a scoate în evidență și alte obiecte importante din cameră, trebuie să amplasezi lamapadare cu fascicul dirijabil sau corpuri de iluminat de tip proiector. În acest caz, propunerea noastră ar fi montarea corpurilor Ambiflux Pollux.. Pentru tavane false, recomandăm utilizarea spoturilor Spotlight, pentru a creea un spațiu iluminat uniform, cu o atmosferă plăcută și relaxantă. O altă alegere recomandată pentru living este și amplasarea lampadarelor de o parte și de alta a canapelei. Ele trebuie să aibă înălțimea corectă, între 90-100 cm, astfel încât marginea inferioară a umbrei lăsate de abajur să nu ajungă în dreptul urechii și astfel să te deranjeze vizual.

În spațiul de luat masa, lumina trebuie să fie amplasată deasupra mesei și neapărat orientată în jos. În funcție de mărimea camerei, dar mai ales de forma mesei, poți să alegi un singur corp de iluminat sau mai multe. Propunerea noastră este Ambiflux Capella, un corp de iluminat cu un design elegant, fără șuruburi vizibile și care îți asigură un mediu liniștit, potrivit pentru a servi masa alături de cei dragi.

În cazul dormitorului, trebuie să îți asiguri surse de lumină din tavan, dar și lângă pat. Cea mai importantă lumină este cea din preajma patului unde pot fi amplasate veioze, lapadare și chiar scafe în spatele tăbliei patului. În același timp, trebuie să ții cont de faptul că trebuie să îți iluminezi dresingul sau sifonierul, iar pentru toate aceste nevoi soluția este Ambiflux Rigletto, corpul de iluminat care îți asigură o atmoseferă caldă și intimă. Pentru iluminatul general al camerei nu sunt recomandate lustrele sau candelabrele cu dimensiuni mari, ci mai degrabă sunt recomandate plafonierele. În acest caz, sugestiile noastre ar fi Ellipse și Pollux, două corpuri de iluminat care îndeplinesc chiar și cele mai exigente cerințe.

Ca și în cazul dormitorului, și camera copilului trebuie luminată în mai multe puncte. Trebuie să ai grijă să alegi corpuri de iluminat astfel încât lumina pe care o oferă să nu creeze umbre care să îi sperie pe copii. Este indicată asigurarea iluminatului general prin montarea unei lustre în mijlocul camerei astfel încât să dispui de lumină suficientă pentru orice activitate faci alături de copilul tău. Este necesară amplasarea unei surse de lumină lângă pat, fie prin montarea unei veioze, fie prin a unor lampadare. În cazul în care camera dispune de un birou sau un spațiu de studiu și de lucru, este necesară montarea unei veioze cu braț mobil.

Baia este o încăpere în care dispui de cantitatea cea mai redusă de lumină naturală din casă. De aceea, trebuie să alegi corpuri de iluminat mai puternice, care să îți ofere vizibilitatea necesară când te aranjezi. Pe lângă corpurile pentru iluminatul general, plafonierele sunt cele mai indicate surse de lumină și de regulă sunt montate deasupra oglinzii, dar și pe lateralele ei. Majoritatea suprafețelor din baie sunt lucioase, de aceea trebuie să ții cont de faptul că trebuie să le pui într-o lumină bună. Recomandate sunt corpurile Ambiflux Pollux, deoarece pot fi montate și la oglindă, dar și în alte puncte de interes cum ar fi rafturile cu produse cosmetice sau de curățenie.