Sfaturi pentru iluminatul modern al livingului (I)

Sfaturi pentru iluminatul modern al livingului (I)

Pentru a realiza un iluminat modern al livingului tău, trebuie să ai în vedere toate activitățile pe care le vei face acolo, fie că este vorba de citit, urmărit un film la tv sau de o seară relaxantă cu prietenii. Exceptând iluminatul general al camerei, la care apelezi atunci când este întuneric afară, ai nevoie de iluminatul de accent, ce pune în valoare un obiect de decor sau un spațiu și iluminatul care îndeplinește o anumită funcție sau este destinat exclusiv unei anumite activități ca cititul. În rândurile următoare, îți vom da sfaturi pentru toate cele trei tipuri de iluminat ale livingului.

1. Iluminatul de accent cu lămpi

În primul rând, trebuie să ai în vedere numărul de lămpi pe care le dorești, dar și pozitionarea acestora în cameră, pentru a te asigura că ai suficiente prize să le alimenteze și că acestea sunt plasate în apropierea lămpilor. Dacă vrei să dai personalitate livingului și să creezi o atmosferă aparte, alege o lampă puțin înaltă, cu abajur, creată pentru a sta pe podea, ce generează o lumină translucidă. Pentru a crea un aer mai dramatic și îndrăzneț, plasează o lampă sau două în spatele canapelei sau al fotoliilor. Diferența este că fluxul de lumină trebuie orientat în sus, de această dată. Dacă dorești să creezi mai mult dramatism și să ai un decor spectaculos, atunci plasează lămpile ca în cazul anterior, în spatele canapelei sau al fotoliilor, dar pune în fața lor un ghiveci cu plante. Astfel se va crea pe perete umbra supradimensionată a plantei tale, ce va adăuga personalitate camerei. Ai un tablou foarte reușit pe perete și dorești sa-l scoți în evidență? Nimic mai simplu! Instalează deasupra lui o lampă cu LED sau o aplică, iar dacă tabloul se află deasupra canapelei, atunci corpul de iluminat îți va servi și pentru citit.

2. Iluminatul de accent al polițelor sau rafturilor din living

Cei mai mulți dintre noi avem polițe sau rafturi în living, fie sub forma unei biblioteci, fie individuale. În rândurile următoare, își vom da câteva sfaturi pentru iluminatul acestora astfel încât ele să fie puse în valoare. Cele mai utilizate pentru acest tip de iluminat sunt benzile LED (sunt mai durabile și mai eficiente energetic). Instalează-le în partea din spate sus a rafturilor, pentru a obține un efect de strălucire descendentă. Poți pune mai mult în evidență obiectele deosebite plasate pe polițe, dacă montezi banda LED pe latura de jos a rafturilor. Pentru același efect de accentuare a unei anumite zone sau a unui obiect de decor, poți utiliza cu succes și spoturi de lumină. Tot la spoturi poți apela dacă dorești să creezi dramatism : spoturile trebuie montate în colțul exterior al rafturilor, iar lumina să cadă pe diagonala acestora. Dacă vrei să creezi o atmosferă unică și un decor plin de personalitate, atunci poți așeza lămpi de mici dimensiuni direct pe rafturile din mijlocul bibliotecii tale din living.

În articolul următor vom reveni cu sfaturi pentru iluminatul ferestrelor, iluminatul ambiental, dar și cel ce este destinat exclusiv unei anumite activități.