Sfaturi pentru iluminatul modern al livingului (II)

Sfaturi pentru iluminatul modern al livingului (II)

După cum am precizat în articolul anterior, revenim cu sfaturi pentru iluminatul ferestrelor, iluminatul ambiental, dar și cel ce este destinat exclusiv unei anumite activități. Îți reamintim că, dacă dorești să realizezi un iluminat modern al livingului tău, trebuie să ții cont, în primul rând, de activitățile specifice pe care le vei face acolo, fie că este vorba de a petrece o seară cu prietenii, fie că vrei să citești în liniște o carte. Cele trei tipuri de iluminat care trebuie să se regăsească în orice cameră sunt : iluminatul general al camerei, la care apelezi atunci când este întuneric afară, iluminatul de accent, ce pune în valoare un obiect de decor sau un spațiu mai restrâns și iluminatul ce îndeplinește o anumită funcție sau este destinat exclusiv unei anumite activități ca cititul.

1. Iluminatul de accent al ferestrelor

Dacă ai perdele sau draperii, instalează o bandă LED deasupra grindei, pentru a scoate în evidență ferestrele. O altă opțiune pe care o ai la dispoziție pentru a obține același efect de strălucire este montarea benzii LED deasupra grindei pentru a lumina în sus și montarea unei a doua benzi în josul pervazului ferestrei care să lumineze în jos. Spoturile de lumină instalate în tavan creează dinamism în living room-ul tău. Poți monta unul pentru fiecare fereastră, cu rază de lumină mai mare sau câte două pentru fiecare fereastră cu o rază de lumină mai mică. Dacă ai jaluzele la ferestre, o variantă foarte bună este montarea de spoturi de lumină (trei ar fi recomandate) chiar în cadrul ferestrei în partea de sus a acestuia, regula fiind ca spoturile să fie montate în fața jaluzelelor. Astfel, jaluzelele tale sau orice alt obiect așezat pe pervazul ferestrei, fie că este un ghiveci cu flori sau un obicet decorativ, vor fi puse în valoare. În cazul în care ai jaluzele, dar ferestrele tale sunt înalte și înguste, iar pervazul lor este mai apropiat de podea decât la cele clasice, atunci poți pune spoturi în lateralul cadrului ferestrei, orientate în sus, pentru a crea un efect de strălucire aparte și de intimitate.

2. Iluminatul cu lămpi (veioze)

Acest tip de iluminat este dedicat îndeplinirii unei funcții specifice : asigură cantitatea optimă de lumină pentru citit. Cea mai întâlnită opțiune este așezarea a două lămpi de noptieră în lateralul canapelei. Poți alege lămpi cu lumină difuză sau unele ce reflectă o anumită umbră pe tavan, pentru a adăuga dramatism atmosferei. O altă idee tot mai populară în ultima perioadă este folosirea corpurilor de iluminat suspendate plasate tot în cele două laterale ale canapelei. Singurul inconvenient în aceată situație este că trebuie să le schimbi poziționarea dacă vei cumpăra o canapea mai lată sau dacă redecorezi livingul. De asemenea, poți opta pentru un lampadar înalt pe care să îl plasezi într-un colț, lângă canapea. Acesta asigură lumina optimă pentru citit, și, în același timp, creează o atmosferă intimă în livingul tău.

3. Iluminatul general sau ambiental

Deoarece mulți dintre noi alegem pentru iluminatul ambiental al livingului corpuri de iluminat montate în centrul plafonului, vom vorbi în special despre această situație. Dacă livingul tău nu este foarte înalt astfel încât să îți permită montarea unei lustre, trebuie să alegi o aplică care să-ți placă din punct de vedere estetic și care să se încadreze în decorul camerei. Poți alege chiar și un model mai extravagant sau foarte colorat, cheia este să se integreze în designul ales de tine pentru living. Optează pentru o lustră cu abajur ce va crea o atmosferă aparte, dacă livingul tău este mai înalt, dar îți recomandăm să alegi o lustră ce are în partea de jos un disc translucid, care astfel ascunde vederii becurile. Pentru a obține o notă de strălucire aparte a livingului tău, alege un corp de iluminat cu cristale, care reflectă lumina într-un mod unic. Acest tip de corp de iluminat este cel mai extravagant și elegant pe care îl poți folosi în living. Dacă nu ești un adept al corpurilor de iluminat plasate în centrul plafonului, atunci optează pentru un tavan fals, la marginile căruia montează o bandă LED. Și spoturile de lumină instalate în plafon sunt o variantă viabilă, dar trebuie ca numărul acestora să nu fie foarte mare astfel încât lumina emisă să nu devină deranjantă.

Acestea sunt doar câteva sfaturi generale de care ar trebui să ții cont pentru iluminatul corect și modern al livingului. Echipa Ambiflux îți stă la dispoziție pentru mai multe sfaturi și pentru găsirea soluțiilor perfecte pentru livingul tău.