Siguranta rutiera si iluminatul public

Siguranta rutiera si iluminatul public

Iluminatul stradal este omniprezent în zilele noastre. Merge dincolo de utilitatea sa cea mai evidentă de orientare și evitare a obstacolelor pe timp de noapte, deoarece oferă un sentiment general de siguranță, atât pentru șoferi cât și pentru pietoni, contribuind la prevenirea infracțiunilor. Un indice de redare al culorilor ridicat sporește gradul de siguranță datorită faptului că pot fi observate și recunoscute trăsături ale feței, culoarea imbrăcămintei sau alte caracteristici distinctive. În plus, susține activitățile comerciale și de agrement pe timp de noapte, ceea ce poate avea un impact major asupra creșterii economice a zonei. Importanța iluminatului este recunoscută și în crearea unui peisaj urban plăcut care la rândul său influențează prestigiul orașelor moderne.

Organizația Mondială a Sănătății raportează că 1,24 milioane de vieți sunt pierdute în fiecare an în accidente rutiere în toată lumea, iar alte 20 până la 50 de milioane suferă răni non-letale. Este estimat că rănile cauzate de accidentele rutiere sunt a 8-a cauză de deces la nivel global. Pe lângă adoptarea și aplicarea legislației privind factorii de risc, cum ar fi viteza, conducerea sub influența alcoolului si centura de siguranță, iluminatul corespunzător contribuie la siguranța participanților la trafic, mărind gradul de vizibilitate, în special în preajma trecerilor de pietoni, si astfel oferă șoferilor un timp de reacție mai mare.

În imaginile de mai jos se poate observa diferența gradului de vizibilitate oferit de iluminatul clasic (cu vapori de sodiu) si cel cu LED (din gama Ambiflux Traffic).

Trecere de pietoni iluminată de corpuri de iluminat cu vapori de sodiu în jud. Bihor

Trecere de pietoni iluminată de corpuri de iluminat cu LED Ambiflux Traffic în jud. Bihor

În același timp, schimbările climatice și lipsa iminentă a resurselor de energie capătă o atenție din ce în ce mai mare. În medie, 60% din consumul de energie la nivelul administrațiilor locale este utilizat pentru iluminatul stradal public, inclusiv în perioadele de timp în care nu există participanți la trafic, ceea ce înseamnă risipă de energie și poluare luminoasă inutilă (Agentschap NL, 2010; Taskforce Verlichting, 2011). Înlocuirea becurilor arse este o altă activitate ineficientă, prin care se risipesc resurse financiare și timp, datorită duratei scurte de viață a becurilor cu vapori de sodiu de 30.000 hr. Aceasta înseamnă că, dacă lampa ar funcționa non stop, durata de viață ar fi de 3 ani și jumătate. Comparativ, corpurile de iluminat cu LED Ambiflux au o durată de viață de 100.000 hr, adică peste 11 ani de funcționare non-stop.

Un iluminat stradal inteligent se poate adapta cu ușurință prezenței și comportamentului utilizatorilor, poate lumina o stradă doar atunci când este nevoie. Cu ajutorul unor sisteme inteligente, se poate reduce intensitatea luminoasă în perioadele cu trafic scăzut, sau se poate ajusta nivelul de iluminare în funcție de condițiile de vreme. Iluminatul inteligent reduce consumul de energie și poluarea luminoasă fără a sacrifica funcționalitatea.

Siguranța străzilor și șoselelor este responsabilitatea tuturor. Implementează soluțiile de iluminat Ambiflux la standarde tehnice înalte pentru a crește gradul de siguranță rutieră și satisfacție a cetățenilor.

Contactează-ne pentru mai multe detalii și ofertă de preț.

Proiect iluminat stradal realizat cu corpurile de iluminat cu LED Ambiflux Traffic în jud. Bihor

Contactează-ne pentru mai multe detalii și ofertă de preț.