News

Punem vinul în lumina potrivită

Mai 31, 2018

Pentru că susținem produsele românești și pentru că apreciem în mod deosebit vinul produs în țara noastră, dorim să-l punem în lumina potrivită. Suntem onorați că am avut ocazia de a participa la realizarea acestui eveniment, primul de acest gen în Oradea. Când? În perioada 8-10 iunie, atunci când are loc la Oradea Salonul Vinurilor Millésime.

Dacă cei mai mulți dintre noi alegem vinul pur și simplu în funcție de ce am vrea să bem la o anumită ocazie, gândindu-ne adesea și la culoarea acestuia, specialiștii știu că sunt mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont. Și pentru că vrem să te simți ca un degustător profesionist, îți garantăm că pe parcursul celor trei zile ale evenimentului te vei bucura de o atmosferă aparte. Ce înseamnă acest lucru? Vei beneficia de un cadru primitor cu lumina ideală unde te vei simți bine și vei învăța să alegi corect vinul care-ți place!

Nu trebuie să îți faci griji dacă încă nu știi ce și cum se întâmplă la o degustare de vinuri, îți oferim noi câteva sfaturi.

Pentru a face diferența între vinuri, trebuie să știi că trebuie să te folosești de 3 simțuri: văz, miros și gust. Practic aceasta este și ordinea în care vei începe degustarea. Mai întâi trebuie să examinezi vinul pentru a aprecia culoarea, limpiditatea, absenţa/prezenţa impurităţilor. Pentru a-i observa culoarea sau nuanța, trebuie să înclini paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb, iar intensitatea culorii o vei observa privind în pahar de sus. Iar pentru a face toate aceste lucruri, știm că ai nevoie de lumina potrivită. Următoarea etapă este aerisirea vinului în pahar, apoi îți plimbi nările deasupra vinului, pentru a beneficia de vaporii colectați în interior și îl miroși. Sorbi din pahar, dar nu înghiți vinul ci trebuie să-l plimbi pentru a-i descoperi densitatea, tăria, catifelarea, aciditatea mai mare sau mai redusă. În mod normal ai tendința de a aprecia dacă vinul este dulce, amar, acru sau sărat, dar în timp, poți aprecia și dacă vinul este mătăsos, svelt, alcalin sau plat, unghiular, fără personalitate sau anemic. Ultimul pas este aprecierea vinului iar aici este important să evaluezi persistența aromelor, după ce l-ai înghițit sau scuipat. Specialiștii susțin că cel mai bun vin este cel care îți va oferi echilibrul perfect între zahăr, aciditate, tanin și alcool.

Dacă ești un specialist în ale vinurilor, dacă vrei să devii unul sau dacă doar vrei să deguști și să afli povestea fiecărui vin din cadrul degustării, te așteptăm alături de noi!

Written by Mihaela Ardelean

Marketing Assistant